Helsinki University of Technology

Helsinki University of Technology
Department of Energy Engineering
Internal Combustion Engine Research Group

Studies


Contents



Main

Laboratory

News

Personnel

Publications

Research

Studies
(in Finnish)

Links


Webmaster

Opetus

Polttomoottorilaboratorio kouluttaa diplomi-insinöörejä, tekniikan lisensiaatteja ja tohtoreita polttomoottorialan laskenta-, suunnittelu-, tuotekehitys- ja tutkimustehtäviin. Opinnot rakentuvat monien tieteenalojen, kuten termodynamiikan, virtausopin, materiaalitekniikan, lujuusopin, koneensuunnittelun, tribologian, kemian ja erilaisten kokeellisten menetelmien pohjalle. Opiskelijalla on mahdollisuus painottaa opintojaan haluamaansa suuntaan. Opetus antaa vankan teoreettisen perustan ja hyvät valmiudet nykyaikaisten laskenta- ja suunnittelumenetelmien käyttöön.

Polttomoottorilaboratorion opetus painottuu vuosikursseille 3 ja 4. Kursseja ovat lukuvuodesta 2007-2008 alkaen:

  • Kul-14.4100 Polttomoottoritekniikka (5 op) I-II b; polttomoottorien toiminnan perusteet, kaasunvaihdon, ahtamistekniikan ja palamisen perusteet, päästöt, lämpöhäviöt, kitka.
  • Kul-14.4200 Mäntämoottorien mekaniikka ja dynamiikka (5 op) III-IV b; mäntämoottorien tekniset erityispiirteet: tasapainotus, vääntövärähtelyt, venttiilimekanismien kinematiikka ja dynamiikka, mäntätekniikka, polttoaineen syöttö. Luennoidaan seuraavan kerran lukuvuonna 2009-2010.
  • Kul-14.4300 Polttomoottoritekniikan laboratoriotyöt (3 op) III-IV b; moottorin purku- ja kokoamisharjoitus, suorituskyky- ja päästömittauksia, muita moottorimittauksia.
  • Kul-14.4400 Polttomoottorien simulointi (5 op) I-II b; polttomoottorien suorituskyvyn 1d-simulointi. Sylinteriprosessien ja kaasunvaihdon laskenta: lämmönvapautuminen, lämmönsiirto, venttiilivirtaukset, turboahtaminen, putkistovirtaukset. Matemaattiset ratkaisumenetelmät. Luennoidaan seuraavan kerran keväällä 2009.
  • Kul-14.4500 Poltto- ja voiteluaineet (2 op) III b; liikennepolttoaineet, erityisesti biopolttoaineet. Moottoripalamisen ja päästöjen muodostumisen kannalta tärkeät fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet. Voiteluaineiden ja voitelutekniikan perusteet
  • Kon-14.008 Polttomoottoritekniikan erikoistyö (3-5 ov) I-IV b; itsenäinen tutkimustyö. HUOM! Pidetään viimeisen kerran lukuvuonna 2007-2008.
  • Kon-14.009 Polttomoottorien suunnittelu (5 ov) I-IV b; moottorin tai sen osajärjestelmien suunnittelutyö. HUOM! Pidetään viimeisen kerran lukuvuonna 2007-2008.
Polttomoottoritekniikan jatkokoulutusohjelma, kurssit:
  • Kul-14.5100 Polttoainesuihkun ja moottoripalamisen mallinnus (10 op) L III-IV c; sylinterin sisäisten fysikaalisten ja kemiallisten ilmiöiden 3d-mallinnus: virtauskenttä ja turbulenssi, polttoainesuihku, palaminen, pakokaasuemissiot, lämmönsiirto.
  • Kul-14.5300 Polttomoottoritekniikan erikoistyö (5 op) L I-IV b; vaativa tutkimustyö moottoritekniikan alalta. Aihe sovitaan opiskelijakohtaisesti.
  • Kul-14.5400 Polttomoottoritekniikan jatko-opintoseminaari (5 op) L I-IV b; seminaari, väitöskirja-analyysi polttomoottoritekniikan alalta, tieteellisen tutkimussuunnitelman laatiminen.
  • Kul-14.Z Virtausmekaniikan optiset mittausmenetelmät (5 op)

Lukuvuonna 2006-2007 viimeistä kertaa luennoidut opintojaksot ja niiden korvaavuudet:

  • Kon-14.001 Polttomoottoritekniikan perusteet (3 ov); yleistiedot polttomoottoreista
    Korvaava kurssi: Kul-14.4100 Polttomoottoritekniikka (5 op)
  • Kon-14.002 Mäntämoottoritekniikka (3 ov); mäntämoottorien konstruktiotekniikka
    Korvaava kurssi: Kul-14.4200 Mäntämoottorien mekaniikka ja dynamiikka (5 op)
  • Kon-14.004 Polttomoottoriprosessit (3 ov); palaminen, kaasunvaihto, turboahtaminen
    Korvaava kurssi: Kul-14.4400 Polttomoottorien simulointi (5 op)
  • Kon-14.005 Kokeelliset menetelmät (3 ov); konetekniikan kokeellinen tutkimus
    Korvaava kurssi: Kon-41.4005 Kokeelliset menetelmät (5 op)
  • Kon-14.010 Polttomoottoreiden mallinnus (6 ov); vain jatko-opiskelijoille
    Korvaava kurssi: Kul-14.5100 Polttoainesuihkun ja moottoripalamisen mallinnus (10 op) L

Polttomoottoritekniikan rinnalle suositeltavia opintokokonaisuuksia ovat esimerkiksi lämpötekniikka ja koneoppi, energiatekniikka, konstruktiotekniikka, laivan koneistot, auto- ja työkonetekniikka, tuotantotekniikka ja tietotekniikka.

Opetus toteutetaan perinteisen luento-opetuksen ja laboratorioharjoitusten lisäksi myös myös suunnittelu- ja laskentaharjoitustöinä. Uudet tietotekniset menetelmät ovat keskeisesti mukana erityisesti opintojaksoissa Polttomoottoriprosessit ja Polttomoottorien suunnittelu. Laboratorio on tunnettu hyvän opetusmateriaalin tuottamisesta. Pääosa diplomitöistä tehdään teollisuuden tarjoamista aiheista. Myös osa harjoitustöistä pyritään tekemään teollisuudesta  saaduista ajankohtaisista aiheista.

Diplomityöt 2005-2007

Diplomityöt

Jatko-opinnot

Jatko-opiskelu moottorialalla on hyvin suosittua. Tarjolla on jatkuvasti mielenkiintoisia ja haastavia ongelmia sekä teoreettisen että kokeellisen tutkimuksen alueilta.